Cyclist.gr - Ποδήλατο και ποδηλασία
 
Καλοκαίρι 2015 - Ντυθείτε σωστά

Όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με το ποδήλατο. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και οι ηλικίες 30-50 επανέρχονται στην “ενεργό δράση”, αποφασίζοντας να ξαναθυμηθούν το ποδήλατο.

Ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους.

Όμως, πέραν των εξωγενών παραγόντων, ο πιο σημαντικός λόγος για να ξεκινήσει κάποιος το ποδήλατο, είναι η εσωτερική ανάγκη να έρθει ξανά ο άνθρωπος πιο κοντά στη φύση και στον ίδιο του τον εαυτό. Χρησιμοποιώντας το σώμα μας και την άσκηση, μπορούμε να αποδεσμεύσουμε όλο το άγχος και την αρνητική ενέργεια που συσσωρεύεται καθημερινά από την πιεστική καθημερινότητά μας. Με το ποδήλατο, στο βουνό ή στο δρόμο, στην εξοχή ή την πόλη, μπορούμε να μετατρέψουμε το άγχος σε χαρά και όμορφα συναισθήματα και να καλυτερεύσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Είναι πολύ φυσικό, η πρώτη σκέψη για να ξεκινήσει κάποιος την ποδηλασία είναι να βρει το ποδήλατο που του ταιριάζει. Μόλις το βρει, το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει άμεσα τις βόλτες του γύρω από τη γειτονιά του ή το σαββατοκύριακο στην εξοχή, χωρίς να δώσει και πολύ σκέψη στον υπόλοιπο εξοπλισμό που θα χρειαστεί.

Έτσι, φορώντας τα καλοκαιρινά μας μπλουζάκια, τις βερμούδες και τα αθλητικά μας παπούτσια ξεχυνόμαστε να αδράξουμε κάθε στιγμή ποδηλατικής απόλαυσης κάτω από τον ήλιο, φορώντας βέβαια το αντηλιακό μας. Και τότε, έρχεται η πρώτη συνειδητοποίηση μετά από την πρώτη αυτή βόλτα μας.

Ιδρώνουμε και το αεράκι που μας φυσάει γίνεται, μερικές φορές, κρύος αέρας που μας παγώνει, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ο ερεθισμός στο δέρμα, έρχεται να μας κάνει να νοιώσουμε άβολα. Τέλος, σκεφτόμαστε ότι η σέλα ίσως να χρειάζεται αλλαγή γιατί μετά από λίγη ώρα δεν είναι και τόσο άνετη.

Όπως το χειμώνα, έτσι και το καλοκαίρι, ο ποδηλατικός ρουχισμός έχει κάνει τεράστια άλματα όσον αφορά τα υφάσματα και την τεχνολογία και υπάρχει ένα ρούχο για την κάθε ανάγκη.

Μερικές φορές, υπάρχει η τάση να τα βάζουμε όλα στο “ίδιο καζάνι”, αλλά αυτό δεν βοηθάει κανέναν στην αξιολόγησή του για το που θα πρέπει να επενδύσει πιο σωστά και πιο αποτελεσματικά στο ρουχισμό του και γιατί να αγοράσει το ένα ρούχο ή το άλλο.

 

Ας δούμε λίγο τις εταιρίες που αντιπροσωπεύει το Cyclist.Αν γνωρίσει κανείς τον Paco and Maria-Jesus Rodrigo, ιδρυτές και ιδιοκτήτες της Ισπανικής Etxeondo θα καταλάβει γιατί τα Etxeondo είναι ρούχα υψηλής ραπτικής. Και οι δύο, πρώην εργαζόμενοι στο γνωστό οίκο μόδας  Balenciaga, ο οποίος από το 2001 ανήκει στoν οίκο Gucci, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει σχεδιασμός, υφάσματα, εφαρμογή και λειτουργικότητα του ρούχου ενώ, ποδηλάτης ο ίδιος ο Paco ξέρει πολύ καλά την εφαρμογή του ρούχου σε κάθε σημείο του σώματος του ποδηλάτη. Από το 1976, όταν ξεκίνησαν να κάνουν χειροποίητα ποδηλατικά ρούχα για μερικούς από τους καλύτερους ποδηλάτες του κόσμου, μέχρι σήμερα, σχεδιάζουν και δημιουργούν ποδηλατικά ρούχα στο υψηλότερο επίπεδο ποιότητας και λειτουργικότητας.

Exteondo θα επιλέξει κάποιος που θέλει να έχει έστω κι ένα ρούχο υψηλής ραπτικής και σχεδίασης στην γκαρνταρόμπα του. Η εφαρμογή, η αίσθηση και η ποιότητα των ρούχων Etxeondo δύσκολα συγκρίνεται και ακόμα πιο δύσκολα περιγράφεται, αν δεν φορεθεί.
Η Bontrager ανήκει στον όμιλο Trek και σαν αμερικάνικη εταιρία η έμφασή της δίνεται στην τεχνολογία και την λειτουργικότητα του ρούχου. Λιτές γραμμές και τεχνικά υφάσματα σε όλα τα ρούχα. Ο Keith Bontrager, μηχανικός και ποδηλάτης ο ίδιος, ασχολείται χρόνια με την ποδηλασία βουνού, εμπνέει κι επηρεάζει για τη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ της καλύτερης δυνατής ποιότητας που εξασφαλίζουν αποτέλεσμα σε πιο προσιτές τιμές. Ο ρουχισμός της Bontrager προσεγγίζει την ποδηλασία τόσο σε αγωνιστικές όσο και σε χαλαρές γραμμές.

Bontrager θα επιλέξουν όλοι. Τόσο κάποιος που του αρέσει η αυστηρή “αγωνιστική” γραμμή, όσο και κάποιος που προτιμά έναν πιο “χαλαρό” σχεδιασμό, του αρέσουν τα ουδέτερα και πιο ασφαλή χρώματα και σχέδια είτε ποδηλατεί στο δρόμο είτε στο βουνό, ενώ φοράει ένα τεχνολογικά εξελιγμένο ρούχο, σχεδιασμένο για να καλύψει τις ποδηλατικές του ανάγκες
Η Funkier είναι η νεότερη αντιπροσωπεία του Cyclist στον ρουχισμό: μια Ισραηλινή εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή οικονομικών τεχνικών ποδηλατικών ρούχων με πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Μια εταιρία που μεταξύ άλλων κατασκευάζει ρουχισμό για πολλές ποδηλατικές ομάδες και είναι σε θέση να γνωρίζει τί ακριβώς χρειάζονται οι ποδηλάτες. Απλά και πολύ λειτουργικά σχέδια που αποσπούν βραβεία σχεδιασμού σε εκθέσεις, άνετες γραμμές με πολλές επιλογές για ποδηλασία βουνού αλλά και δρόμου. Ρούχα που απευθύνονται σε καθημερινούς ποδηλάτες που δε θέλουν να επενδύσουν μια περιουσία για να αποκτήσουν κατάλληλα τεχνικά ρούχα.

Funkier θα επιλέξει κάποιος που ξεκινά την ενασχόλησή του με το ποδήλατο στην πόλη, το δρόμο ή το βουνό και δεν έχει ακριβή εικόνα των αναγκών του, κάποιος που έχει περιορισμένους πόρους αλλά θα ήθελε πρόσβαση σε αξιοπρεπή τεχνικό ποδηλατικό ρουχισμό που έχει σχεδιαστεί έξυπνα γιανα καλύψει τις ανάγκες του.

Γνωρίζοντας τις εταιρίες κατασκευής ρουχισμού και τι πρεσβεύει η κάθε μια, παρακάτω είναι μια λίστα με ρούχα που θα σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή βάση των αναγκών σας και αυτών που θέλετε να πάρετε από μια ποδηλατική μπλούζα ή ένα σορτσάκι.

 

Μπλούζες 80 ? - 160 ?:

Σε αυτή την κατηγορία τα υφάσματα και οι ραφές του ρούχου παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Τα υφάσματα είναι τόσο δροσερά κι ελαφριά που δεν αισθάνεστε τη ζέστη, ενώ η απομάκρυνση του ιδρώτα γίνεται πολύ γρήγορα. Διαφορετικοί τύποι υφάσματος χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά σημεία της μπλούζας για να στηρίζεται και να αναπνέει το σώμα καλύτερα. Οι ραφές σε αυτή την κατηγορία είναι συνήθως κρυφές και οι ερεθισμοί και οι πιέσεις στο δέρμα είναι ανύπαρκτες.

 

Bontrager Race Lite Jersey '15 Bontrager XXX Jersey '15    
   


Μπλούζες 45 ? - 55 ?:

Σε αυτή την κατηγορία προσοχή δίνεται στο σχέδιο και την βασική εφαρμογή. Συνήθως οι μπλούζες έχουν πιο σωστή εφαρμογή πάνω στο σώμα από τις πιο οικονομικές μπλούζες. Τα υφάσματα είναι διαπνεόντα, αλλά διαφορετικής υφής μιλώντας πάντα σε σχέση με τις ακριβότερες μπλούζες. Επίσης, οι ραφές και το φινίρισμα είναι στην απλούστερη τους μορφή, ενώ δεν χρησιμοποιούνται πολλά ξεχωριστά κομμάτια υφάσματος, γεγονός που κάνει τις μπλούζες πιο λιτές, αλλά μερικές φορές προτιμητέες από τους ποδηλάτες.

Bontrager Race Jersey '15 Bontrager Evoke Jersey '15 Bontrager Starvos Jersey '15

Μπλούζες έως 40 ?:

Με απλές γραμμές και χωρίς “πολλά-πολλά”, τα μπλουζάκια αυτά έχουν σκοπό να σας συνοδεύσουν στις πρώτες πεταλιές χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά. Σωστή εφαρμογή και διαπνοή θα σας καλύψουν μέχρι να βρείτε ποιες είναι οι πραγματικές σας ποδηλατικές ανάγκες και να ανακαλύψετε τι σας πάει και τι όχι, θα σας κρατήσουν στεγνούς από τον ιδρώτα και θα σας κάνουν να αισθανθείτε άνετα.


Funkier Men jersey s/s Bontrager Solstice Jersey '15

Παντελόνια Bib Short έως 180 ?:

Σε αυτή την κατηγορία το κάθε σορτς αποτελείται από διαφορετικά κομμάτια, διαφορετικών ποιοτήτων που υποστηρίζουν τα πόδια με τον καλύτερο τρόπο. Η ποιότητα, οι ραφές και τα υφάσματα είναι από τα ελαφρύτερα και τα πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένα της αγοράς, με ίνες ανθρακονήματος, ασημιού και άλλων διαπνέοντων, αντιστατικών ή αντιβακτηριδιακών υλικών. Επίσης, τα μαξιλαράκια σε αυτή την κατηγορία είναι ότι πιο άνετο και πιο εξελιγμένο.

Παντελόνια Bib Short 80 ? - 90 ?:

Κατηγορία με βάση τη λειτουργικότητα. Σε αυτή την κατηγορία κάποια σορτσάκια δίνουν έμφαση στη lycra και άλλα στο μαξιλαράκι τους, όλα όμως σε ποιότητες πάνω από το μέσο όρο. Προσοχή δίνεται επίσης στη σωστή εφαρμογή και άνεση με διαπνέοντα υφάσματα χωρίς όμως τις εξειδικευμένες τεχνολογίες των ακριβότερων μοντέλων.

Παντελόνια Short ή Bib Short έως 60 ?:

Το πρώτο σας σορτσάκι, με τιράντες ή χωρίς. Lycra και βασικό μαξιλαράκι θα σας δώσουν την ευκαιρία να δείτε τι διαφορά που κάνουν ακόμα και τα πιο απλά ποδηλατικά ρούχα.

 

Funkier Bib Short Funkier κοντό παντελόνι Bontrager Solstice Bib Short '15 Bontrager Solstice κοντό παντελόνι '15

Παντελόνια - Βερμούδες 45 ? - 90 ?:

Σορτσάκια για τους ποδηλάτες βουνού ή της πόλης. Για τον πρωταθλητή, τον χομπίστα ή τον αρχάριο ποδηλάτη που δεν αισθάνεται ακόμα άνετος με τα κολάν. Με εσωτερικό μαξιλαράκι ή όχι, άνετες γραμμές, εργονομία και σωστή εφαρμογή.

 

Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, θυμηθείτε, ένα ποδηλατικό ρούχο θα σας κρατήσει στεγνούς και δροσερούς και η ποδηλασία, σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεστε, θα είναι πολύ πιο διασκεδαστική.