Cyclist.gr - Ποδήλατο και ποδηλασία
 
(29/01/09) Τα Gary Fisher Στην Ελληνική Αγορά

Όλοι γνωρίζουν τη λέξη Mountain Bike και τι σημαίνει. Αυτό που ίσως, πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η λέξη αυτή έχει «νονό».

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 υπήρχε στην Καλιφόρνια μια εταιρία που κατασκεύαζε αυτά τα περίεργα ποδήλατα με τα χοντρά λάστιχα και ονομάζαταν Mountain Bikes.

Ιδρυτής αυτής της εταιρίας ήταν κάποιος κύριος Gary Fisher.

Gary Fisher – Ο Μύθος

Το 1968, αθλητής ποδηλασίας δρόμου, ο ίδιος, με πολλές διακρίσεις, ανάμεσά τους και μια Εθνική νίκη στο Cyclocross,  είδε την πουριτανική ομοσπονδία ποδηλασίας να του απαγορεύει τη συμμετοχή σε αγώνες επειδή είχε...μακρυά μαλλιά!

Τότε αναγκάστηκε να ...πάρει τα βουνά. Αυτός και οι φίλοι του πήραν τα  ποδήλατα cruizer που είχαν στην αυλή τους και άρχισαν να τα ανεβάζουν στους κοντινούς λόφους και να κατεβαίνουν  τις αντιπυρικές ζώνες.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η σταδιακή εξέλιξη αυτού που σήμερα ονομάζουμε ποδήλατο βουνού. Πιο ανθεκτικά ελαστικά, αναρτήσεις ήρθαν σιγά-σιγά και μετά από βόλτες στους λόφους της Καλιφόρνια με τους φίλους του.

Ο Gary σχεδίαζε, κατασκεύαζε και πούλαγε τα πρώτα του ποδήλατα, ώσπου η εταιρία Mountain Bikes εκτόξευσε τις πωλήσεις της στην περιοχή. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή και αναμενόμενη.

Το όνομα της εταιρίας του έγινε συνώνυμο με το νέο είδος ποδηλάτου και ο ίδιος ίδρυσε το National Off - Road Bicycle Association, με 30000 μέλη που απετέλεσε τον Οργανισμό που ανέλαβε την «διακυβέρνηση» του νέου αθλήματος.

Στην συνέχεια η εταιρία του Gary, άλλαξε όνομα και πλέον τα ποδήλατα Gary Fisher άρχισαν να γίνονται γνωστά σε όλη την Αμερική με το όνομά τους.

Όσοι γνωρίσουν τον Gary Fisher από κοντά θα καταλάβουν από την πρώτη στιγμή ότι έχουν να κάνουν με ένα άτομο ιδιαίτερο, ανήσυχο που δεν δέχεται εύκολα περιορισμούς και καλούπια. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητάς του είναι που τον κάνει ακόμα και σήμερα να ψάχνει νέες τεχνολογίες, νέες γεωμετρίες, νέες επαναστατικές ιδέες για να κάνει τα ποδήλατά του καλύτερα, διαφορετικά και να ξεχωρίζουν.

Μια τέτοια ιδέα ήταν και η δημιουργία των 29ers. Ποδήλατα βουνού με τροχούς 29 αντί 26 ιντσών.

Γιατί 29;

Τα Ποδήλατα Βουνού δεν υιοθέτησαν τον τροχό 26" μετά από τεχνολογική έρευνα. Ο Gary το ξέρει καλά αυτό γιατί ήταν εκεί και έτσι έφτιαξε τα πρώτα MTB με τους φίλους του. Η επιλογή των 26’" ήταν τυχαία.

 Τα 29er είναι πιο γρήγορα, πιο σταθερά και προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση από οποιοδήποτε άλλο ΜΤΒ με τροχούς 26’".

Παρά το γεγονός ότι τα 29ers ξένισαν αρχικά με την ιδιαιτερότητα της μεγαλύτερης διαμέτρου τροχών, πλέον έχουν φανατικούς υποστηρικτές λόγω της ευκολίας που προσφέρουν στον αναβάτη όταν τα «βάζει» με τις ανωμαλίες του εδάφους. Η μεγαλύτερη διάμετρος τροχών  προσφέρει περισσότερη άνεση αλλά και ένα αίσθημα ασφάλειας που επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία.
Τα 29ers είναι πλέον ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος κλάδος στα ποδήλατα βουνού σε όλο τον κόσμο.

Δείτε τον ίδιο τον Gary Fisher να σας μιλά για τα 29ers.

Genesis 2.0 – G2

Μια ακόμα καινοτομία του είναι ο σχεδιασμός της γεωμετρίας G2 ή Genesis 2.0

Το 2006, ο Gary ξεκίνησε ένα project με σκόπο να κάνει τα ποδήλατά του πιο εύκολα στον χειρισμό από τον αναβάτη. Η υπάρχουσα γεωμετρία έκανε τα Gary Fisher να συμπεριφέρονται άψογα σε μεσαίες και μεγάλες ταχύτητες τόσο σε αναβάσεις όσο και σε καταβάσεις. Εκεί που χρειαζόταν εξέλιξη ήταν στις περιπτώσεις χερισμού σε χαμηλές ταχύτητες μέσα σε ένα μονοπάτι.

Ετσι, γεννήθηκε η γεωμετρία G2,  που διαφοροποιεί την γωνία του πηρουνιού ώστε να γίνεται πολύ εύκολος ο χειρισμός του ποδηλάτου χωρίς όμως να αλλάξει την γενικότερη γεωμετρία του ποδηλάτου διατηρώντας έτσι όλες τις προηγούμενες «αρετές» του. Τα ποδήλατα με γεωμετρία G2 είναι πλέον διάσημα για την ευκολία που δίνουν στον αναβάτη να ελιχθεί σε ένα δύσκολο τερραίν ανεξαρτήτου ταχύτητας του ποδηλάτου.

Δείτε την G2  σε δράση στο παρακάτω video.

Σταδιακά, τα Gary Fisher άρχισαν να αποτελούν έναν ποδηλατικό μύθο για τους μυημένους και παράλληλα να γίνονται σημείο αναφοράς ως ποδήλατα ιδανικά για κάποιον που θέλει να κάνει τα πάντα πιο εύκολα στο χώμα.

Τα Gary Fisher, ήρθαν πλέον και στην Ελλάδα μέσω του Cyclist.gr όπου μπορείτε να βρείτε μια σημαντική γκάμα από μοντέλα και τα πρώτα 29ers στην Ελληνική αγορά.

Περισσότερες πληροφορίες