Cyclist.gr - Ποδήλατο και ποδηλασία
 
Πως να διοργανώσετε τον τέλειο Ποδηλατικό Αγώνα (6ος Γύρος Κεφαλονιάς)

Κείμενο: Τάκης Ξουρής

Η ώρα 10:00 το πρωί και ο καιρός βαρύς, σε έβαζε σε δεύτερες σκέψεις για το αν άξιζε τον κόπο να ταξιδέψεις περί τις 18 ώρες συνολικά για να κάνεις 110 χιλιόμετρα αγώνα, εκ των οποίων μόνο τα 10 αγωνιστικά. Τα πούλμαν έτοιμα προς αναχώρηση από το Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ και τα ποδήλατα φορτωμένα. Πλάι-πλάι, Peugeot δεκαετιών και ανθρακονημάτινα στολίδια στις μπαγαζιέρες, συναθλητές που τους χώριζαν 10ετίες ηλικιακά στα καθίσματα.

Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη που αμέσως διέλυε τις δεύτερες σκέψεις από το μυαλό ήταν το φυλλάδιο της προκύρηξης του αγώνα. Ένα πολυτελές τετράπτυχο με χαρτογραφημένη την διαδρομή και τα υψομετρικά της, άρχισε να σε βάζει στο κλίμα για το τι θα επακολουθούσε καθώς και για τον επαγγελματισμό της διοργάνωσης. Μετά από αρκετές ώρες ταξίδι και ψιλόβροχο και αφού στην διαδρομή "μαζέψαμε" αρκετούς αθλητές από Πάτρα και Κυλλήνη, φτάσαμε στην Κεφαλονιά.Τα βουνά που την αυριανή ημέρα θα δοκίμαζαν τις αντοχές μας φαίνονταν από το λιμάνι. Τα σύννεφα είχαν καλύψει τις κορυφές τους και η απειλή για βροχή έμοιαζε ορατή. Με την επιβίβασή μας στα δύο πούλμαν ήρθε και η δεύτερη έκπληξη! Ένα τζιπ της Αστυνομίας ήταν προπομπός μας και με αναμμένο τον φάρο ανέλαβε την συνοδεία μας μέχρι και το ξενοδοχείο όπου μας περίμενε ο διοργανωτής κ. Παντελής Ιωαννίδης, Πρωταθλητής Ελλάδος. Το πόσο σοβαρά είχε πάρει την διοργάνωση του αγώνα το μαρτυρούσε το γκρί Megane που ήταν εξοπλισμένο με ότι χρειαζόταν για να βοηθήσει τους συμμετέχοντες. Μέχρι και straps για να βάλω τον πομπό του παλμογράφου στο πηρούνι, μου έδωσε!

Συνέχεια με ενημέρωση για τα του αγώνα και νέα έκπληξη με προσφορά εμφιαλωμένου τοπικού κρασιού σε όλους τους συνοδούς! Τίποτα όμως δεν μαρτυρούσε αυτό που θα επακολουθούσε στην ταβέρνα!

Σέρβις άψογο, τα φαγητά παραπάνω από νόστιμα και σε άφθονη ποσότητα: Μακαρονάδες, κρέας φούρνου και ένας εκπληκτικός χαλβάς. Δικαίως ο Πρόεδρος της ΠΕΠΑ κ. Περίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στην μαγείρισσα! Εκεί βρήκαμε τον χρόνο να ανταλλάξουμε λίγες κουβέντες και με τον κ. Ιωαννίδη. Παλαιός πρωταθλητής ο ίδιος, ασχολείται με την ανάπτυξη της τουριστικής ποδηλασίας στην Κεφαλονιά με ιδιαίτερη επιτυχία. Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες φιλοξένησε και την Εθνική ομάδα της Σουηδίας! Ο ίδιος θέλησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους όταν του ζητήσαμε να μας πει δύο λόγια για τον εαυτό του και μας προέτρεψε να ευχαριστηθούμε τον αγώνα της επόμενης μέρας. Πάντως, φαντάζομαι ότι στο μέλλον δεν θα μπορέσει να "αποφύγει" επισκέψεις από γκρούπ των Cyclist Friends!

Την επόμενη μέρα στις 8:00 δόθηκε η εκκίνηση από την κεντρική πλατεία του Ληξουρίου και ο αγώνας ξεκίνησε με τις μοτοσυκλέτες της Αστυνομίας να προπορεύονται και να κλείνουν τον δρόμο και το αυτοκίνητο του διοργανωτή με ντουντούκα και φάρο να δίνει τον ρυθμό. Παράλληλα μοτοσυκλέτες της ΠΕΠΑ πήγαιναν μπρος πίσω στο γκρούπ εξασφαλίζοντας την συνοχή και προσφέροντας κάθε είδους βοήθεια στους αθλητές. Μια "γουρούνα" (ATV) φορτωμένη με τροχούς ήταν συνέχεια μαζί μας σε περίπτωση κάποιας ατυχίας. Μετά από ένα πέρασμα μιας εκπληκτικής ευθείας δίπλα από την θάλασσα ήρθε η πρώτη ανηφόρα. Μικρή σε διάρκεια αλλά με αρκετή κλίση και ανάβαση στα 182 μέτρα. Σε μια φουρκέτα, μια κάμερα ήταν στημένη και όπως μας ενημέρωσε δια μεγαφώνου ο διοργανωτής, ήταν το Mega Channel που έπαιρνε στιγμιότυπα από τον αγώνα!Εκείνη την στιγμή και καθώς ανεβαίνεις την ανηφόρα με σταθερό ρυθμό παρέα με το πρώτο γκρούπ νοητά ταξιδεύεις σε άλλες χώρες και άλλες πολιτείες. Ήταν ό,τι πιο κοντινό μπορεί να ζήσει κανείς σε έναν μεγάλο Γύρο του Pro Τour! Πιστέψτε με, δεν υπερβάλω. Παράλληλα, η θέα μοναδική και ο καιρός εξαιρετικός. Στην συνέχεια και μέχρι το 45ο χιλιόμετρο που δώθηκε το ελεύθερο για το αγωνιστικό κομμάτι της διαδρομής μια κατηφόρα μας έφερε στην Σάμη. Σε όλη αυτή την διαδρομή όλο το γκρούπ είχε δημιουργήσει ένα τρένο που περνούσε με μεγάλη ταχύτητα μέσα από χωριά με τους ντόπιους να βγαίνουν στα μπαλκόνια και να χαιρετούν. Εικόνες βγαλμένες από κάποιον μεγάλο Γύρο.

Στο πίσω μέρος του γκρούπ, ένα πούλμαν είχε ναυλωθεί για να μεταφέρει τους συνοδούς καθόλη την διάρκεια του αγώνα και έτσι δινόταν η ευκαιρία και στους συνοδούς να παρακολουθούν τον αγώνα αλλά και σε οποιονδήποτε χρειαζόταν μια έξτρα βοήθεια σε τρόφιμα ή ρουχισμό, να την έχει.

Στο 45ο χιλιόμετρο δώθηκε το ελεύθερο για το αγωνιστικό κομμάτι της διαδρομής με μια ανηφόρα 10 χιλιομέτρων να χωρίζει την εκκίνηση από τον τερματισμό.Η διαδρομή πολύ καλά χαραγμένη σε ένα ήσυχο μέρος όπου το μόνο που άκουγες ήταν η ανάσα του διπλανού σου. Οι σφυγμοί άρχισαν να ανεβαίνουν στα κόκκινα, μέχρι και τον τερματισμό στην κορυφή, όπου μας περίμενε μια πηγή με δροσερό νερό και ανεφοδιασμός. Μετά την ανασυγκρότηση ακολούθησε μια φιδίσια κατηφόρα προς τον Πόρο από τα 503 στα 120 μέτρα. Στην συνέχεια, η τελευταία ανηφόρα της ημέρας βγήκε με ανακούφιση απΆ όλους και από τα 284 μέτρα κατηφόρα με όλο το γκρούπ να ακολουθεί τις μηχανές της τροχαίας και το αυτοκίνητο του διοργανωτή περνώντας από αρκετά ακόμα χωριά με την θάλασσα να λάμπει στα αριστερά και τον ουρανό διάσπαρτο με σύννεφα να παίζει με τα χρώματα! Πραγματικά μαγικές στιγμές και εικόνες που παρά τα 100+ χιλιόμετρα που είχαμε στην πλάτη, δεν θέλαμε να τελειώσουν.

Στο Αργοστόλι φορτώσαμε τα ποδήλατα στο τοπικό φέρρυ και φτάσαμε στο Ληξούρι όπου στην πλατεία μας περίμενε η τελευταία έκπληξη. Μικροφωνικές εγκαταστάσεις, όλες οι τοπικές αρχές εκεί για τις απονομές, μετάλλιο και δίπλωμα για όλους του συμμετέχοντες.Μετά από ένα ακόμη εκπληκτικό γεύμα επιβιβαστήκαμε στα πούλμαν παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής...

Η μόνες σκέψεις που με βασάνιζαν κατά την επιστροφή, ήταν το που θα βρισκόταν η Ελληνική ποδηλασία αν και άλλοι ακολουθούσαν το παράδειγμα των διοργανωτών αυτού το αγώνα και το πως θα μπορούσα να επηρεάσω και άλλους φίλους και ποδηλάτες να είμαστε μαζί στον Γύρο του 2007.

Κλείνοντας την παρουσίαση αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον διοργανωτή κ. Παντελή Ιωαννίδη για την άψογη δουλειά και τον επαγγελματισμό του και μακάρι να βρεί και αλλού μιμητές.Έδωσε μαθήματα διοργάνωσης μεγάλων event. Να του ευχηθώ τα καλύτερα και μια μέρα να δει τον Γύρο Κεφαλονιάς με τριψήφιο αριθμό συμμετοχών από πολλές χώρες της Ευρώπης.
Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΠΕΠΑ και τον πρόεδρό της που μας δίνει την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε τέτοιες διοργανώσεις.

Ελπίζω όσοι διαβάσουν τα παραπάνω να νοιώσουν μια κάποια ζήλια που δεν ήταν εκεί και να βάλουν σαν στόχο τους να συμμετέχουν στην επόμενη εκδήλωση, όποια κι άν είναι αυτή, όποιος και εάν την διοργανώνει. Η χαρά και η εμπειρία που κερδίζεις από τέτοιες διοργανώσεις δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια και το μόνο που με ενδιαφέρει κλείνοντας αυτό το άρθρο είναι να μετρήσω πόσες ακριβώς μέρες μας μένουν μέχρι τον επόμενο αγώνα για να μπορέσω να προετοιμαστώ κατάλληλα και να "σπρώξω" όσους περισσότερους φίλους μπορώ για να συμμετάσχουν.

Χώμα ή άσφαλτος, λίγη σημασία έχει. Βγείτε στον δρόμο και μοιραστείτε την χαρά που σας προσφέρει το ποδήλατο μαζί με άλλους. Είναι μεταδοτικό!