Cyclist.gr - Ποδήλατο και ποδηλασία
 
(05/10/07) Pedros – Λιπαντικά με οικολογική συνείδηση

Pedros - Λιπαντικά με οικολογική συνείδησηΠολύς λόγος γίνεται τελευταία και όχι άδικα για την αλλαγή που πρέπει να κάνουμε όλοι στον τρόπο που λειτουργούμε αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογική συνείδηση που πρέπει να αποκτήσουμε στην καθημερινότητα μας.

Αυτό ισχύει για όλες μας τις δραστηριότητες ως πολίτες, καταναλωτές και εργαζόμενοι.

Η Pedros είναι μια Αμερικάνικη εταιρία λιπαντικών, καθαριστικών και εργαλείων γύρω από το ποδήλατο.

Δημιουργήθηκε το 1989 στη New England. Σταδιακά αναπτύχθηκε και μετατράπηκε στην PEDROS USA, διακινώντας τα προϊόντα της σε περισσότερες από 35 χώρες.

Οι ίδοι ισχυρίζονται ότι η αγάπη και το πάθος τους για το ποδήλατο έχει βοηθήσει σε αυτή την ανάπτυξη. Τα περισσότερα Σαββατοκύριακα θα βρείτε τους ιδρυτές της Pedros πάνω στο ποδήλατο, σε διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Ο πυρήνας της αποστολής τους είναι η πεποίθησή τους ότι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουν τον πλανήτη είναι να βάλουν περισσότερο κόσμο στο ποδήλατο.

Το 1993 ο Christofer Zigmont (Γεν. Διευθυντής της Pedros), πήρε δύο λεβιεδάκια αλλαγής ελαστικού φτιαγμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό από μπουκάλια για γάλα. Σαν λεβιεδάκια ήταν άχρηστα, αλλά αποδείχθηκαν πολύ ισχυρά όσον αφορά τα θεμέλια που έβαλαν στην αλλαγή φιλοσοφίας της Pedros.

Από τότε, η Pedros προσανατολίζεται στην κατασκευή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον σε μια προσπάθεια, μια εταιρία λιπαντικών να συμπορεύεται με τον σκοπό που εξυπηρετεί το ποδήλατο σε σχέση με το περιβάλλον.

Ο ίδιος ο Christofer Zigmont αναφέρει:
« Τον Μάρτιο του 2006, επισκέφθηκα εργοστάσια στην Taiwan που εξυπηρετούν την παγκόσμια ποδηλατική βιομηχανία.
Έμεινα έκπληκτος από αυτά που είδα και από το τι έκανε αυτή η βιομηχανία στον πλανήτη μας. Αυτή η βιομηχανία ξοδεύει εκατομμύρια για να προωθήσει τις θετικές επιπτώσει στην υγεία μας από την χρήση του ποδηλάτου  και από την άλλη κάνει ελάχιστα για να φέρει τα ποδήλατα αυτά στον κόσμο με έναν περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.

Η Pedros βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλλημα:
Να διαλέξει τον εύκολο δρόμο και να βγάλει εύκολα κέρδη όπως όλοι, διαλέγοντας την παρασκευή των προϊόντων της με τον πιο φτηνό τρόπο ή να προσπαθήσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της «εξυγείανσης» της παραγωγής της, παρουσιάζοντας προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και πιθανά να εμπνεύσει και άλλους?

Διάλεξα το δεύτερο. Βέβαια, το να πεις ότι δημιουργείς προϊόντα με οικολογική συνείδηση είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να το πραγματοποιήσεις.

Pedros – Λιπαντικά με οικολογική συνείδηση

Πρέπει να παρατήσεις τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής και να βασιστείς σε νέα υλικά. Παράλληλα πρέπει τα προϊόντα που θα φτιάξεις να κάνουν και την δουλειά για την οποία προορίζονται. Κάτι που τα τοξικά χημικά κάνουν, ομολογουμένως, αρκετά εύκολα.»

Η Pedros συνέχισε και το 2007 να παράγει προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον αλλάζοντας μέχρι και τις συσκευασίες της αλλά και τις τρίχες που χρησιμοποιεί για τις βούρτσες της, χρησιμοποιώντας είτε φυσικές τρίχες είτε ανακυκλούμενες πλαστικές ανάλογα την περίσταση.

Διεξήγαγε μέχρι και έρευνα για να διαπιστώσει τι είναι καλύτερο για το περιβάλλον, η χρήση ξύλινων λαβών ή αυτών από ανακυκλούμενο πλαστικό. Σε αρκετές περιπτώσεις η λύση των πλαστικών έδειξε ότι είναι η πιο οικολογική !

Για το 2008, η Pedros ετοίμασε μια σειρά από νέα προϊόντα όπως το ChainJ.

Ένα βιοδιασπώμενο λιπαντικό κατασκευασμένο από 100% ανακυλώσιμα υλικά. Η αποτελεσματικότητά του δοκιμάστηκε σε επαγγελματικές ομάδες στους φετινούς μεγάλους Γύρους αλλά και σε αγώνες με διαφορετικές συνθήκες όπως τον πολύ «υγρό» Γύρο του Quebec αλλά και στις σκόνες του Εθνικού πρωταθλήματος των ΗΠΑ στο cross country.

Παράλληλα το ChainJ «απέσπασε» θέση στην τριάδα των καλύτερων λιπαντικών σύμφωνα με το Βρετανικό περιοδικό Cycling Weekly.
«Το νέο λιπαντικό της Pedros είναι κορυφαίο ακόμα και πριν λάβεις υπ΄όψη σου ότι είναι κατασκευασμένο από οικολογικά υλικά. Έτσι έχεις και το ποδήλατό σου αλλά και την συνείδησή σου, καθαρή» 

Τα προϊόντα της Pedros αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα από την Active Zone Network και μπορείτε να τα βρείτε στο φυσικό αλλά και το ηλεκτρονικό κατάστημα του Cyclist.gr καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα ποδηλάτων σε όλη την Ελλάδα.