Cyclist.gr - Ποδήλατο και ποδηλασία
 
(19/04/07) Συνέντευξη με τον Andrea Peron
Andrea PeronΜια από τις βραδιές που καθόμασταν στο bar του ξενοδοχείου, λίγο μετά το φαγητό, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Adrea Peron, αργυρό Ολυμπιονίκη, Πρωταθλητή Ιταλίας κι επαγγελματία ποδηλάτη που «ζει και αναπνέει» ποδηλασία καθημερινά, καλύπτοντας κάθε χρόνο 35,000 χιλιόμετρα. Σε ένα πολύ χαλαρό περιβάλλον κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, γι’αυτόν και την ποδηλασία.

Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις το ποδήλατο;
Πριν το ποδήλατο, ήμουν αθλητής του Ski και η ποδηλασία ήταν μια εναλλακτική μορφή προπόνησης η οποία μου έδινε την ευκαιρία να ταξιδεύω και να γνωρίζω διαφορετικά μέρη του κόσμου. Τελικά, η ποδηλασία με κέρδισε και αποφάσισα να ασχοληθώ κι επαγγελματικά. Για 14 χρόνια αγωνίστηκα ως επαγγελματίας ποδηλάτης στις ομάδες της Gatorade, Motorola, ONCE, Fassa Bortolo, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια αγωνιζόμουν με την ομάδα της CSC κάτω από τις οδηγίες του Bjarne Riis.


Από όλες τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκες, ποιά είναι αυτή που θα χαρακτήριζες σαν την καλύτερη και γιατί;
Θα χαρακτήριζα την CSC σαν την καλύτερη ομάδα Όπως ανέφερα και παραπάνω είχα την τύχη να εργαστώ με τον Bjarne Riis, κατά τη γνώμη μου έναν από τους πιο χαρισματικούς προπονητές/τεχνικούς στην επαγγελματική ποδηλασία. Ο Bjarne έχει την ικανότητα να βγάζει τον καλύτερο εαυτό από κάθε έναν αθλητή στην ομάδα και να μας κάνει να δουλεύουμε σαν πραγματική ομάδα με κοινό σκοπό. Στο Pro Tour και όχι μόνο, ομάδα σημαίνει μερικοί καλοί αθλητές συγκεντρωμένοι, τρέχοντας με την ίδια φανέλα. Αυτό όμως δεν είναι ο ορισμός της ομάδας. Ιδίως στην επαγγελματική ποδηλασία, μια πραγματική ομάδα θέλει πολλά περισσότερα στοιχεία για να πρωταγωνιστήσει. Ο Lance Armstrong, για παράδειγμα, ήταν καταπληκτικός αθλητής αλλά ο λόγος που κέρδιζε ήταν επειδή είχε την καλύτερη ομάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με την CSC στην οποία ένοιωσα πραγματικά μέλος μιας ομάδας, το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό και έχω φιλικές, πέρα από επαγγελματικές σχέσεις, με πολλούς από τους συναθλητές μου.

Με τι ασχολείσαι αυτό τον καιρό και ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Andrea PeronΠέρσι ήταν η τελευταία μου χρονιά με την CSC αλλά και με την ενασχόλησή μου με την επαγγελματική ποδηλασία, σαν αθλητής. Αυτή η περιόδος είναι περισσότερο μεταβατική για μένα ενώ δουλεύω σαν σύμβουλος με τους διοργανωτές του Giro d’ Italia και Tireno-Adriatico. Επίσης, συνεργάζομαι περιοδικά με ξενοδοχεία σαν το Belvedere, κάνοντας τον Tour Guide για το υψηλότερο, αγωνιστικά, επίπεδο των επισκεπτών, κάνοντας προπόνηση μαζί τους και βοηθώντας τους να βελτιώσουν διάφορα στοιχεία πάνω στην προπόνησή τους, αν χρειάζεται. Στο μέλλον βλέπω τον εαυτό μου να βρίσκεται πάντα γύρω από τον αθλητισμό και την ποδηλασία και να βοηθάω την εξάπλωση αυτού του αθλήματος από διάφορες θέσεις. Προς το παρόν δεν έχω καταλήξει ακριβώς τι θα κάνω μετά από πέντε χρόνια, αλλά σίγουρα θα είναι κάτι γύρω από το ποδήλατο που τόσο αγαπάω.

Τι πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει την εξάπλωση του αθλήματος σε χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες ποδηλατικά;. Ποιό είναι το μυστικό της Ιταλίας;
Πολλά πράγματα είναι αυτά που μπορούν να βοηθήσουν. Σίγουρα ένα μεγάλο όνομα, με διεθνείς επιτυχίες φέρνει πάρα πολύ κόσμο στο ποδήλατο. Το είδαμε αυτό με παλιούς Ιταλούς πρωταθλητές μας και φυσικά τα τελευταία χρόνια με τον Marco Pantani να προσλκεύει χιλιάδες νέους φίλους στο χώρο. Κοιτάξτε τι έγινε στη Γερμανία. Ο Jan Ulrich έβαλε σχεδόν όλη τη Γερμανία πάνω σε ένα ποδήλατο, ενώ το ίδιο έκανε και ο Lance Armstrong για την Αμερική. Οι αγώνες, επίσης βοηθάνε στην ανάπτυξη και προώθηση του ποδηλάτου. Έχουμε δει τεράστιο ενδιαφέρον προς το ποδήλατο σε κάθε πόλη από την οποία περνάει το Giro d’ Italia κάθε χρόνο. Σίγουρα, δεν συνεχίζουν όλοι όσοι θα ξεκινήσουν σαν παράγωγο του ενθουσιασμού που δημιουργεί το Giro, αλλά μένουν αρκετοί στο ποδήλατο λόγω του Giro. Βέβαια, υπάρχει και πολύ οργάνωση από πίσω. Έχουμε συμβούλους που πηγαίνουν στα σχολεία κι ενημερώνουν για το ποδήλατο, βοηθώντας τον κόσμο να κατανοήσει περισσότερα για το άθλημα. Γίνεται πάρα πολύ δουλειά γύρω από την ενημέρωση στις μικρές ηλικίες. Τα τελευταία χρόνια ήρθαν στην ποδηλατική ζωή μας και τα Granfondo. Ποδηλατικοί αγώνες για όλους. Σε αυτούς τους αγώνες μπορεί να δείς να τρέχουν απλοί χομπίστες δίπλα στον Basso και τον Simoni. Τα Grandfondo “ξεφυτρώνουν” το ένα μετά το άλλο με αγώνες σαν το Granfondo Campagnolo, Granfondo Cunego και πολλά άλλα, με συμμετοχές 3, 5 και 10 χιλιάδες ποδηλατών σε κάθε αγώνα!

Τι συμβαίνει με το θέμα του doping που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει πάρα πολύ κακή εικόνα γύρω από το ποδήλατο;
Σίγουρα το doping είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα το οποίο έχει αρνητικά αποτελέσματα σε πάρα πολλές πλευρές του ποδηλάτου, όχι μόνο στο αγωνιστικό. Πολλοί χορηγοί δυσκολεύονται να επενδύσουν σε ένα χώρο που μπορεί να αποβεί δυσφήμησει για το όνομά τους όταν συμβαίνουν γεγονότα όπως το Operacion Puerto. Ο κόσμος επίσης, γίνεται ακόμα πιο δύσπιστος και συσχετίζει ένα ολόκληρο χώρο με το doping, ενώ στην παραγματικότητα δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Προσωπικά, το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και προέρχεται από την κακή διαχείριση του αθλήματος από τους ανθρώπους που διοικούν. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ίσως ο τρόπος με τον οποίο η ποδηλασία διοικούνταν σε παγκόσμιο επίπεδο να ήταν αρκετός, όχι όμως πια. Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο πολύπλοκα και υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, παρ’όλο τι φαίνεται προς τα έξω, η διοίκηση του χώρου της ποδηλασίας δεν γίνεται με τον επαγγελματισμό που χρειάζεται πλέον. Αν δεν αλλάξει αυτό, δύσκολα θα ξεφύγουμε από όλα αυτά τα «σκάνδαλα» που εμφανίζονται τόσο έντονα τα τελευταία χρόνια στο χώρο του ποδηλάτου. Κοιτάξτε τι έγινε με τον Basso και το Riis. Αυτοί οι δύο ήταν σαν αδέλφια μέσα στην CSC και μέσα σε μια νύχτα απομακρύνθηκε ο ένας από τον άλλον σαν να ήταν εχθροί. Πολύ κακή διαχείριση του θέματος, αλλά από αλλού. Οι αθλητές είναι οι πιο αναλώσιμοι από όλους και δεν θα υποστηριχθούν τις περισσότερες φορές. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα δούμε μια πιο σοβαρή προσέγγιση σε αυτά και άλλα θέματα στο χώρο της ποδηλασίας.

Ο Δημήτρης Μουμτζίδης δίνει τη φανέλα του Cyclist.gr στον Andrea PeronΟ Andrea μας καληνύχτισε και ανανέωσε το ραντεβού μας για το επόμενο πρωϊνό όπου θα ανεβαίναμε παρέα ακόμα μερικές βουνοκορφές...