Cyclist.gr - Ποδήλατο και ποδηλασία
 
15 μήνες με την Thule HangOn 970-3

Κείμενο: Μάξιμος Κανελλίας

Επειδή ποδήλατο σημαίνει ελευθερία, και οι περισσότεροι απο εμάς θέλουμε να εξερευνούμε νέα μέρη και να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο μας όπου και να είμαστε, οι σχάρες μεταφοράς αποτελούν την ιδανική λύση για την ασφαλή και άνετη μεταφορά των ποδηλάτων μας με αυτοκίνητο.

Ξεχάστε πιά τα ξαπλωμένα καθίσματα, τις λερωμένες επενδύσεις στο εσωτερικό και πάνω απ'όλα το λύσιμο του ποδηλάτου. Οι σχάρες μεταφοράς επιτρέπουν την εύκολη, γρήγορη και πάνω απ'όλα ασφαλή πρόσδεση του ποδηλάτου σας στο εξωτερικό του αυτοκινήτου. Ας δούμε όμως τα είδη σχάρας που υπάρχουν:

  • Σχάρες οροφής: Η πιο συνηθισμένη σχάρα μεταφοράς ποδηλάτου που ασφαλίζει στις μπάρες οροφής και κρατάει το ποδήλατο απο τον διαγώνιο σωλήνα ή το πηρούνι (αφαίρεση εμπρόσθιου τροχού), ενώ ο τροχός / τροχοί του ασφαλίζονται σε ένα μακρύ αυλάκι και δένονται με ιμάντα / ιμάντες. Άν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, έχει δύο κύρια μειονεκτήματα: Την αυξημένη κατανάλωση σε καύσιμο, και τον σημαντικό περιορισμό στην ταχύτητα ταξιδίου με το ποδήλατο ασφαλισμένο επάνω της.
  • Οπίσθιες σχάρες: Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και κάποιες άλλες σχάρες μεταφοράς ποδηλάτων, οι οποίες τοποθετούνται στο οπίσθιο μέρος του αυτοκινήτου. Μιλάμε για σχάρες που προσαρτώνται είτε με ιμάντες στο οπίσθιο μέρος του οχήματος, είτε επάνω στον κοτσαδόρο ρυμούλκησης και μεταφέρουν εώς και 3 ποδήλατα. Σε γενικές γραμμές οι σχάρες αυτές δίνουν τη δυνατότητα να ταξιδέυουμε με υψηλότερες ταχύτητες αλλα και να μήν εκτοξεύεται στα ύψη η κατανάλωση σε καύσιμο. Εάν υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα που θα μπορούσαμε να τους προσάψουμε είναι η δυσκολία πρόσβασης στον χώρο αποσκευών αφού έχουμε τοποθετήσει την σχάρα, καθώς και η δυσκολία στο παρκάρισμα του αυτοκινήτου (αυξημένο μήκος, μειωμένη ορατότητα κατά την οπισθοπορεία).
Στην δοκιμή αυτή θα διαβάσετε για την συμβίωση μου με μία σχάρα κοτσαδόρου της κορυφαίας Σουηδικής εταιρίας Thule. Η σχάρα είναι το μοντέλο 970-3 και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 3 ποδηλάτων. Το μέγιστο συνολικό βάρος που αντέχει είναι 45 κιλά οπότε είναι φανερό οτι μπορεί να μεταφέρει κάθε είδους ποδήλατα.

Πρωτού ξεκινήσουμε την τοποθέτηση της σχάρας στον κοτσαδόρο, θα πρέπει να ρυθμίσουμε με το χέρι μας πόσο εύκολα θα ασφαλίζει επάνω του και το πόσο εύκολα θα κινείται δεξιά-αριστερά αφότου τοποθετηθεί. Είναι προφανές οτι θέλουμε την σχάρα όσο το δυνατό πιό σταθερή, ενώ η ασφάλισή της επάνω στον κοτσαδόρο να γίνεται με κάποιο “ζόρι” προκειμένου να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. Με το χέρι μας λοιπόν θα σφίξουμε τα δύο παξιμάδια που βρίσκονται στο σημείο εφαρμογής της σχάρας με τον κοτσαδόρο, έτσι ώστε η ασφάλιση της σχάρας να γίνεται με μία σχετική δυσκολία.

Αφού η σχάρα ασφαλιστεί στον κοτσαδόρο του οχήματος, επόμενο βήμα είναι η ρύθμιση των οριζόντιων βραχιόνων που θα στηρίξουν τα ποδήλατά μας. Το κλειδάκι τύπου allen που θα χρειαστούμε περιλαμβάνεται στην συσκευασία και πολύ εύκολα “σηκώνουμε” τους βραχίονες έτσι ώστε να είναι κάθετοι με την βάση της σχάρας που ασφαλίζει στον κοτσαδόρο. Σφίγουμε τις βίδες έτσι ώστε τα σκέλη της σχάρας να είναι σταθερά και είμαστε έτοιμοι για το φόρτωμα.

Εδώ θα χρειαστεί λίγη προσοχή γιατί αν και η Thule φρόντισε για το απαλό “γράπωμα” των σωλήνων του ποδηλάτου μας, με τρία ποδήλατα επάνω η κατάσταση είναι λίγο “σφιχτή”. Αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει αφενός να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις, κατα την τοποθέτηση, όπως κάποιο ανεβοκατέβασμα της σέλλας και βέβαια τοποθέτηση των ποδηλάτων σε αντίθετη κατεύθηνση το ένα απο το άλλο. Δηλαδή εάν το πρώτο ποδήλατο τοποθετηθεί με το τιμόνι απο την αριστερή πλευρά, το επόμενο θα μπεί με το τιμόνι απο τη δεξιά.

Κάτι ακόμα που χρήζει προσοχής (όπως σε όλες τις σχάρες τέτοιου τύπου), είναι η τοποθέτηση κάποιας προστασίας μεταξύ των ποδηλάτων. Είναι αδύνατον τα ποδήλατα να μήν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, συνεπώς καλό θα είναι τα μέρη των σκελετών που εφάπτωνται μεταξύ τους να τυλίγονται με κάποιο μαλακό πανάκι ή αλλο προστατευτικό υλικό. Βέβαια αυτό ισχύει μόνο κατα την τοποθέτηση 3 ποδηλάτων, αφού εάν θέλουμε να μεταφέρουμε μόνο δύο ποδήλατα χρησιμοποιούμε τις ακραίες υποδοχές της σχάρας και δέν έχουμε κανένα πρόβλημα. Η Thule HangOn 970-3 κοστίζει €93 και είναι μαζί μας πάνω απο ένα χρόνο τώρα: Μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους σε μετακινήσεις εντός πόλεως αλλά και μεγάλα ταξίδια στο άλλο άκρο της Ελλάδας!